Головна » НАУКОВО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА НАУКОВО- ІНФОРМАЦІЙНІ ПІДРОЗДІЛИ » Група наукового аналізу і моніторингу інтелектуальної власності

Група наукового аналізу і моніторингу інтелектуальної власності

Артамонова Неоніла Олегівна
Керівник підрозділу:
Артамонова Неоніла Олегівна
доктор наук із соціальних комунікацій,
кандидат біологічних наук,
старший науковий співробітник
Контактна інформація: тел. (057) 725-50-30
e-mail: artamonovan@ukr.net

 

 

Підрозділ створено як групу з науково-медичної інформації у 1972 р., 1975 р. групу введено до складу науково-методичного відділу; з 1979 р. — самостійний відділ науково-медичної інформації і патентно-ліцензійної роботи з бібліотекою; у 1987 р. ввійшов до складу лабораторії планування та впровадження наукових досліджень; починаючи з 2000 р. відділ наукового аналізу і моніторингу інтелектуальної власності, а з 2021 р. група наукового аналізу і моніторингу інтелектуальної власності у складі відділу наукової організації розвитку радіологічної допомоги населенню.

Підрозділ очолювали: канд. мед. наук, доцент Н. О. Бусигіна (1972–1993 рр.), з 1994 р. і дотепер – д-р наук із соц. комун., канд. біол. наук, старш. наук. співроб. Н. О. Артамонова.

У підрозділі працюють: науковий співробітник-патентознавець О. І. Кондрашова; науковий співробітник Ю. В. Павліченко; молодший науковий співробітник О.М. Мирна.

Основні напрямки науково-практичної діяльності відділу:

– патентно-інформаційне забезпечення наукової та клінічної діяльності інституту;

– моніторинг інтелектуальної власності з визначенням тендецій розвитку сучасних напрямків онкорадіології;

– забезпечення правової охорони розробок інституту, методичне забезпечення фахівців інституту щодо питань інтелектуальної власності;

– опрацювання сучасних інформаційних технологій, створення локальної наукової мережі з доступом до всесвітніх наукових інформаційних ресурсів Інтернету;

– проведення досліджень з питань науково-медичної інформації та інтелектуальної власності щодо оптимізації інформаційного забезпечення науково-клінічної діяльності Інституту.

Основні досягнення підрозділу.

1996 р. першими серед медичних закладів Харкова за проектом Міжнародного фонду "Відродження "Інформація медикам - здоров'я нації" - оптимізація системи інформаційного забезпечення медичної науки" (КН-96-NMED-01-1983-4-2-8-8) в інституті було налагоджено оптоволоконні комунікації для доступу до світової мережі інтернету.

1998 р. вперше був розроблений сайт інституту, який з роками був неодноразово модернізований.

Постійна участь у міжнародних проектах дозволила здійснювати інформаційне забезпечення наукових досліджень на сучасному рівні:

Проект INTAS LA (1996–1999); INTAS «Електронна наукова інформація для бібліотек і наукових організацій» (2000–2005); HINARI (Hinari Access to Research for Health) ВООЗ для надання країнам, що розвиваються, доступу до колекцій біомедичної літератури та літератури з питань охорони здоров'я (2006–2011); доступ до міжнародних наукометричних БД SCOPUS та WoS (2015 – до тепер); Research4Life – міжнародний цифровий науковий ресурс (2022 – до тепер).

За результатами наукової роботи:

– обґрунтовано концепцію розвитку патентно-інформаційної служби медичної галузі в Україні;

– розроблено технологію патентно-інформаційного супроводу наукових проектів інституту з пакетом відповідних методичних документів.

Співробітники підрозділу активно приймають участь у виконанні наукових проектів інституту. За останні 5 років опубліковано понад 50 наукових праць.